Conferințele CMNN – „O legătură de suflet. Regele Carol al II-lea și Nicolae Iorga”
Conferințele CMNN – „O legătură de suflet. Regele Carol al II-lea și Nicolae Iorga” (MAPN, 28 noiembrie, ora 17.00)
Complexul Muzeal Național Neamț lansează un nou proiect cultural-științific, „Conferințele CMNN”, care își propune să aducă în fața publicului nemțean excelența, pasiunea și valoarea prin intermediul unor personalități prestigioase din varii domenii ale vieții cultural-științifice.
Se va relua astfel seria conferințelor interbelice inițiate de părintele Constantin Matasă cu scopul de a da comunității pietrene „o bună călăuză sufletească pentru viață”, manifestări care au făcut posibilă întâlnirea cu reprezentanți de marcă ai culturii române, I. D. Ștefănescu, Alexandru Tzigara-Samurcaş, Emanoil Bucuţă, Simion Mehedinţi, Istrate Micescu, generalul Radu Rosetti, Vladimir Dumitrescu, Nichifor Crainic și mulți alții. Nobilul gest al fondatorului instituției noastre muzeale merită continuat și adaptându-ne unui discurs adecvat vremurilor actuale „Conferințele CMNN” vor constitui o formă de comunicare publică a preocupărilor existente în mediile academice, în domeniul istoriei, arheologiei, muzeologiei, artelor plastice, etnografiei, restaurării și conservării bunurilor culturale și nu în ultimul rând al științelor naturii. Tematica conferințelor va integra în fapt toate domeniile de activitate ale CMNN.
„A deprinde pe oameni cu toleranța, cu bunătatea, a îndepărta prin cultură pornirea de a sfâșia pe cel ce nu vede și nu simte ca tine este o nevoie la care au răspuns studiile istorice, care te fac mai bun, te scot din lumea asta crudă spre a-ţi arăta cât de relativă este viața” (Nicolae Iorga, Se repetă istoria?)
Viziunea lui Nicolae Iorga cu privire la puterea regeneratoare a manifestărilor culturale este în noul context geopolitic atât de actuală.
Deloc întâmplător, prima conferință oferă prilejul întâlnirii cu Istoria, avându-l ca invitat pe Narcis Dorin Ion, autorul unei vaste opere istoriografice privind istoria modernă, contemporană și recentă a României.
Narcis Dorin Ion a absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1992-1997). Este doctor în istorie din 2006 cu teza „Elitele şi arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX)”, distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013). A fost director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003), director general al Muzeului Național Bran (2003 – 2016). Din 2016 este manager al Muzeului Național Peleș. Este vicepreședinte al Comitetului Național Român – ICOM (din 2014), membru (2003- 2004, 2013 – prezent) și vicepreședinte (2017-2019, 2021-) al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii. Este autor a 20 de cărți și a peste 70 de studii de specialitate, pe mai multe domenii de cercetare: istoria elitelor, a arhitecturii rezidențiale (subiect cercetat în premieră, după 1990) și a monumentelor istorice (urbane și rurale) din București și din țară, istoria partidelor politice din România postbelică, istoria familiei regale a României (remarcabilă monumentala lucrare, în cinci volume, închinată regelui Carol al II-lea), culegerea și publicarea unor mărturii privind viața boierimii române și biografiile unor reputați istorici (Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Răzvan Theodorescu, Mihai Dim. Sturdza). Este editor de însemnări zilnice (jurnalul regelui Carol al II-lea al României, în șase volume) și corespondență (principesa Ileana a României). A organizat expoziții şi manifestări științifice de prestigiu la Muzeul Național Bran (Simpozionul „Regina Maria”, 2004-2013) și Muzeul Național Peleș (expoziții, conferințe). A redactat, coordonat și editat ample cataloage de expoziții, considerate lucrări de referință în domeniul istoriei artei și patrimoniului cultural.
Tema conferinței „O legătură de suflet. Regele Carol al II-lea și Nicolae Iorga” explorează un domeniu aprofundat de Narcis Dorin Ion în ampla lucrare monografică, „Carol al II-lea al României. Un rege controversat”, o veritabilă frescă a României interbelice.
Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, luni, 28 noiembrie ora 17.00, în sala care găzduiește expoziția „Nicolae Iorga. 150 de ani de la naștere”.