Muzeul Cetatea Neamț Târgu-Neamț
Despre muzeu
Construită în timpul domniei lui Petru I (1375-1391) și atestată documentar la data de 2 februarie 1395, ansamblul arhitectonic medievala reprezentat o importantă piesăîn sistemul de fortificații, construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea. Domnitorul Ștefan cel Mare (1457-1504) întreprinde lucrările de întărire și fortificarea zidurilor, construind cele patru bastioane din curtea exterioară și un pod sprijinit pe 11 piloni de piatră. Astfel, în luna iulie 1476,fortificația de pe Culmea Pleșului a făcut față asediului întreprins de sultanul Mahomed al II-lea,cuceritorul Constantinopolului.
Din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fortificația va fi supusă unor distrugeri sistematice, mai ales în momentul unui puternic incendiu provocat din ordinul sultanului, pentru a destabiliza sistemul defensiv al Moldovei și menținerea tronului de către Alexandru Lăpușneanu (1564). Domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) inițiază câteva lucrări de construcție a încăperilor cu aspect de chilioare, fiind un punct de refugiu pentru familia sa și tezaurul țării.
Datorită vicisitudinilor timpului, fortificația își încheie rolul administrativ-teritorial, la începutul secolului al XVIII-lea, fiind distrusă din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.
Reabilitarea și transformarea monumentului istoric, a fost posibilă datorită implicării prof. Dumitru Constantinescu, care a înființat în toamna anului 1940 un muzeu. Din cauza acțiunilor militare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest proiect a fost distrus. În anul 1957 a mai existat un al doilea plan de reînființare a muzeului, care din păcate nu s-a mai materializat.
Apariția unui veritabil muzeu la Cetatea Neamț a fost posibilă odată cu inaugurarea expoziției permanente din 4 iulie 2009, organizată în spațiile ivite odată cu restaurarea din anii 2007-2008.Proiectul de restaurare a reconstruit parțial monumentul istoric, aducând în prim plan amenajarea celor 21 spații de expunere pe care le vom aminti succint: Sala de Sfat și Judecată, Iatac, Camera de taină, Sala armelor, Neagra temniță, Camera plăieșilor, Camera domnițelor, Paraclisul Sfântul Nicolae, Camera pârcălabului, Lapidarium, Bucătăria, Camera de provizii, Monetăria, Închisoarea, etc.
Datorită importanței sale, Cetatea Neamț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț, în anul 2015.
Din anul 2020, în cadrul Muzeului Cetatea Neamț au fost realizate și primele expoziții temporare: Cahle din cadrul colecției Complexului Muzeal NaționalNeamț ( iulie- septembrie 2020);Cetatea Neamț în imagini vechi (iulie-septembrie 2021) și Istoria prin imagini vechi. Mărturii inedite din zona Moldovei (iulie 2022), care ilustrează o tematică atractivă pentru publicul vizitator.