Anunțuri

Program și Tarife

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” Piatra-Neamț

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni exterior 2

Despre Muzeu

Imobilul care adăpostește în prezent Muzeul de Artă Eneolitică Cucutenii și Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni – emblematic pentru municipiul Piatra-Neamț – a fost proiectat de fostul arhitect-șef al capitalei, Roger Bolomey, construit în perioada 1927-1928 în stil neoromânesc, de antreprenorul italian Carol Zani și decorat de artistul italian Vincenzo Puschiasis.

Clădirea a aparținut în perioada 1928-1948 primei bănci private din Piatra-Neamţ – Banca „Petrodava”, după naționalizare, a trecut în proprietatea Băncii Naţionale a României, până în anul 2004, când a fost inclusă în domeniul public al județului Neamţ, iar din 2005 a devenit muzeu.

Datorită valorii sale arhitectonice deosebite, clădirea are în prezent statut de monument istoric (cod: NT-II-m-B-10573), aceasta fiind amplasată chiar în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamț, în incinta Curții Domnești, în imediata apropiere a ctitoriilor mușatine medievale, de la sfârșitul secolului XV (Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” şi turnul-clopotniță al acesteia), dar şi a altor instituții muzeale importante, ce fac parte integrantă din Complexul Muzeal Național Neamţ (Muzeul „Curtea Domnească”, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie)

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni interior2

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat pe data de 24 iunie 2005, chiar de ziua municipiului Piatra-Neamț, în care își are sediul, și constituie un unicat prin tematica abordată, fiind în același timp un muzeu de istorie, de arheologie, dar şi de artă, ce adăpostește în prezent cea mai importantă colecție de artă eneolitică din răsăritul Europei.

Muzeul, consacrat definitiv pe plan național și internațional drept obiectiv cultural premium, este dedicat exclusiv artei cucuteniene, cu cele două componente de bază ale sale – arta decorativă (reprezentate de vasele bogat ornamentate) şi arta figurativă (reprezentată de statuetele antropomorfe și figurinele zoomorfe) –, aici fiind expuse în prezent numai artefacte de prestigiu ale acestei civilizații, cu valoare artistică și cultică, veritabile capodopere ale artei preistorice, realizate exclusiv de meșteri specializați.

Recunoașterea valorii culturale, ştiinţifice şi artistice a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni a fost onorată prin acordarea de către Ministerul Culturii, în anul 2006, a Premiului „Iulian Antonescu” pentru proiectul de management în domeniul muzeografiei şi a volumului ce îl însoțește, intitulate Primul Muzeu Cucuteni din România, coordonate de Dr. Gheorghe Dumitroaia, fondatorul acestui muzeu și directorul de la acea dată al Complexului Muzeal Național Neamț.

Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni

Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni a luat ființă în anul 1995, la inițiativa unor mari personalități ale arheologiei românești – Dr. Petre Roman, Dr. Dan Monah, Dr. Gheorghe Dumitroaia –, acesta constituind până în prezent o entitate științifică unică, recunoscută pe plan național și internațional, destinată exclusiv cercetării, valorificării și promovării patrimoniului aparținând complexului cultural Precucuteni-Cucuteni.

De la înființare şi până în prezent, toate acțiunile cultural-ştiinţifice referitoare la civilizația Cucuteni s-au desfășurat sub egida centrului, acesta derulându-şi activitatea în câteva direcții prioritare, respectiv: cercetarea istorico-arheologică; investigații interdisciplinare; restaurarea și conservarea artefactelor, valorificarea publicistică şi expoziţională; promovarea patrimoniului cucutenian de excepție deținut de Complexul Muzeal Național Neamț.

Din anul 2005 Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni își are sediul în același imobil monument istoric care adăpostește și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamț.

Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni 2

Civilizația Cucuteni

Civilizația Cucuteni reprezintă probabil cea mai importantă manifestare culturală din preistoria Europei, prin prisma gradului înalt de dezvoltare atins de comunitățile sale umane.

Aceasta s-a format în zona Subcarpaților Moldovei, de unde s-a extins pe un areal foarte vast, de aproximativ 150000 km2, pe actualele teritorii ale României (sud-estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, Moldova și Bucovina), Republicii Moldova și Ucrainei.

Ea a evoluat în timp de-a lungul unui mileniu și jumătate (cca. 5000-3500 î.H.), pe parcursul mai multor faze şi etape, acoperind întreaga perioada eneolitică din această parte a Europei.

Civilizația Cucuteni se distinge prin cantitatea, calitatea şi diversitatea vestigiilor sale.

Faima sa este dată însă de capodoperele artei decorative și figurative, caracterizate de un rafinament deosebit și o remarcabilă simetrie a formelor și decorurilor.

În prezent Complexul Muzeal Național Neamț deține cel mai bogat și mai variat patrimoniu cucutenian descoperit de-a lungul timpului pe actualul teritoriu al României.

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Hora de la Frumusica 1

Galerie

Contact Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” Piatra-Neamț

Adresa:

Strada Ştefan cel Mare, nr. 3, Piatra-Neamţ

Telefon:

40-233-226471