Anunțuri

Program și Tarife

Muzeul de Istorie Roman

Muzeul de Istorie din Roman a fost înființat la 1 septembrie 1957 iar pe parcursul celor peste 60 de ani de existență, datorită unei intense preocupări în domeniul cercetărilor istorice și arheologice, a ajuns în momentul de față să dispună de o colecție împresionantă, ce numără peste 150.000 de piese în patrimoniul său, provenite mai ales prin săpături arheologice, dar și donații sau achiziții.
Muzeul de Istorie Roman interior10

Despre muzeu

În prima etapă cercetările s-au îndreptat spre toate epocile istorice pentru a se putea forma un patrimoniu care să acopere toată evoluția istorică apoi, a urmat o a doua etapă, când principalul obiectiv a fost cercetarea civilizației geto-dacice de pe valea Siretului. Primele două decenii ale sec. XXI au deschis a treia etapă, în care personalul de specialitate acoperă, din punct de vedere științific, toate epocile istorice. Patrimoniul este împărțit pe colecții: preistorie, antichitate, epoca medievală, epoca modernă, epoca contemporană, la care se adaugă colecțiile de numismatică, iatroistorie și etnografie.

De-a lungul timpului au fost efectuate cercetări arheologice sistematice la: Văleni, Gâdinți, Săbăoani, Gabăra-Moldoveni, David-Văleni, Poiana-Dulcești, Butnărești, Rocna, Secuieni, Episcopia Romanului, Roșiori-Dulcești, Brad-Negri, Aldești-Filipești (ultimile două în jud. Bacău) și lista este mult mai amplă.

Alături de cercetarea științifică, prin personalul de specialitate se desfășoară și alte tipuri de activități specifice: organizarea de evenimente culturale pentru public, restaurare, conservare, evidență și clasare, participări la sesiuni științifice pentru valorificarea și popularizarea patrimoniului.

În momentul de față, Muzeul de Istorie din Roman dispune de două clădiri monument: Casa Nevruzzi (Corpul A), remarcabilă prin arhitectura sa, în stil baroc, dar și pictura murală interioară, păstrată pe plafonul a trei săli, realizată de Ludwig Branner la 1884; imobilul găzduiește, în cele 15 săli, expoziția de bază, printre obiectele expuse remarcându-se Portretul lui Ștefan Cel Mare, pictat la 1884 de Epaminonda Bucevschi la comnada episcopului Melchisedec Ștefănescu, Tezaurul neo-eneolitic de la Brad (format din peste 480 de piese) și Situl arheologic de la Brad, un concept expozițional care reflectă stratigrafia din teren, completat cu materiale arheologice diverse; Casa Fălcoianu (Corpul B) este destinată organizării expozițiilor temporare și a altor activități culturale pentru public dar cuprinde și o sală de expoziție permanentă, dedicată colecției de iatroistorie și medicinei romașcane.

Expoziții Temporare

Vezi toate expozitiile temporare din ultimii ani

2021

2022

2023

2024

Galerie

Contact Muzeul de Istorie Roman

Adresa:

Strada Cuza Vodă, nr. 19 și 36, Roman