Anunțuri

Program și Tarife

Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humulești Târgu-Neamț

Cunoscut pentru opera sa care a însuflețit copilăria multor generații, Ion Creangă rămâne încă nemuritor prin prisma eroilor cărora le-a dat viață în poveștile sale. A te întâlni cu marele povestitor humuleștean și a intra în atmosfera epocii în care a trăit și a scris, înseamnă, în prezent, a trece pragul Muzeului Memorial care îi poartă numele, situat în Humulești, județul Neamț.
447402909 889627156512430 4564254851456697255 n

Despre Muzeu

Casa în care a copilărit bunul prieten al poetului Mihai Eminescu și cel care anima reuniunile societății literare „Junimeaˮ, din Iași, a fost construită în jurul anului 1830 de Petrea Ciubotariul,  bunicul lui Ion Creangă.  Deși nu există informații referitoare la felul în care arăta imobilul în prima jumătate a secolului al XIX-lea și având în vedere că persistă unele lacune privind organizarea interioară a spațiului, ca urmare a modificărilor survenite în timp, totuși varietatea surselor documentare (etnografice, literare și arhivistice) a permis specialiștilor să clarifice unele aspecte mai puțin cunoscute cu privire la posibila înfățișare a casei, monument istoric, în care a locuit unul dintre cei mai îndrăgiți reprezentanți al literaturii clasice moderne. Astfel, potrivit celor care au analizat viața și opera scriitorului Ion Creangă, locuința familiei sale a fost reprezentativă pentru arhitectura tradițională a epocii, fără a impresiona prin formă, dimensiuni sau structură, încadrându-se astfel într-un tipar specific mediului rural, datorită unui conservatorism accentuat.

Construit din lemn, lut și piatră, în proporții diverse și în funcție de necesități, imobilul era compartimentat în trei încăperi. Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei Amintiri din copilărie și a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă și o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor țărănești din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviță pentru șezători, icoane vechi, ștergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de țesut și tors.   

După trecerea în eternitate a scriitorului humuleștean, casa în care a copilărit a devenit martor tăcut al unor evenimente cu caracter comemorativ, cel mai important fiind cel din 1937, prilejuit de celebrarea a 100 de ani de la nașterea povestitorului. Tot în acest an a fost înființat Căminul Cultural „Ion Creangăˮ din Humulești și a fost deschis un mic muzeu, la școala din satul natal, care cuprindea „…peste 200 piese, unele de mare valoare, cum sunt de ex. Ceaslovul lui Creangă, stâlpul hornului, scara, scrieri și semnături de ale marelui povestitor și alteleˮ. Inaugurarea oficială a spațiului muzeal a avut loc la data de 7 mai 1939, fiind vizitat, în luna imediat următoare, pe 20 iunie 1939, de Marele Voievod Mihai de Alba Iulia și colegii săi din clasa palatină, cu ocazia unei vizite de studiu în Maramureș și Moldova. De aici, moștenitorul tronului României și suita regală s-au îndreptat spre casa scriitorului Ion Creangă, dovada prezenței lor pe meleaguri nemțene fiind însemnarea pe care viitorul rege a lăsat-o în cartea de impresii.

DSC 5141

După anul 1944, imobilul în care a locuit unul dintre cei mai spirituali membri ai Junimii a fost donată de Sofia Grigoriu, nepoata de soră a junimistului, Asociației Generale a Învățătorilor din România, făcându-se și demersuri pentru amenajarea locuinței, monument istoric, ca muzeu memorial, însă după efectuarea unor lucrări însemnate care să permită introducerea acestuia în circuitul muzeal. 

 

 

Despre funcționarea unui muzeu amenajat în interiorul casei în care a locuit Ion Creangă, putem vorbi abia din anul 1951, scopul înființării acestei instituții de cultură fiind, pe de o parte, de a perpetua opera și povestea vieții autorului și, pe de altă parte, de a promova valoarea etnografică a locuinței care creionează o imagine vie, autentică, cu privire la stilul de viață, ocupațiile și meșteșugurile practicate în lumea satului tradițional din veacul al XIX-lea. 

 

 

Muzeului Memorial „Ion Creangăˮ Humulești îi invită pe toți cei care doresc să pășească într-o lume desprinsă din povești, să îi treacă pragul pentru a descoperi, prin bunurile culturale etalate, traiul liniștit și modest, caracteristic locuitorilor din Ținutul Neamțului și care contrastează puternic cu agitația și exuberanța vremurilor prezente.

IMG-20240603-WA0152

Fototecă

După lucrările de reabilitate din 2024

Înainte de lucrările de reabilitare din 2024

Proiectul de digitizare (scanare 3D) a obiectivului de patrimoniu Muzeul Memorial „Ion Creangă”

Conservarea, protejarea si promovarea Muzeului Memorial „Ion Creangă” Humulești – cod SMIS 116524


Pentru înscrierea la newsletter este necesar completarea câmpurilor de mai jos și selectarea listei pentru care vrei sa primesti notificări pe email.
Implicit toate listele sunt bifate. Dacă nu dorești o anumită listă te rugăm să o debifezi. 
După ce ai apăsat „Înscrie-te la newsletter” vei primi un email prin care trebuie să confirmi abonarea la newsletter prin accesarea linkului de confirmare !
Dacă nu regăsești un email în inbox te rugăm să verifici și folderul spam.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană,
vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Investim in viitorul tau!
Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2014-2020

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene
sau a Guvernului Romaniei.

Contact Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humulești Târgu-Neamț

Adresa:

Strada Ion Creangă, nr. 8, Târgu-Neamţ