Anunțuri

Program și Tarife

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚̆ „𝐋𝐚𝐝𝐚 𝐜𝐮 𝐳𝐞𝐬𝐭𝐫𝐞”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐕𝐈𝐈-𝐚, 𝟐𝟔-𝟐𝟖 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
26 mai '23 - 28 mai '23
Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

La sfârșit de florar, vă propunem o nouă întâlnire cu tradiția, cu meșteri consacrați sau tineri care duc mai departe valoroasa moștenire a artei populare. Timp de trei zile vor expune, vor face demonstrații practice și vor interacționa cu vizitatorii, olari, lemnari, cojocari, iconari. Ca într-un mare atelier în aer liber, invitații noștri vor coase cămăși, vor încondeia ouă, vor face podoabe.

Iată câțiva 𝐦𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥: Rodica Mocanu, care nu a lăsat să dispară centrul de ceramică de la Tansa (Iași) și Cristian Munteanu, ale cărui rădăcini sunt tot aici. Cojocarul Carolică Bordea este recunoscut pentru frumoasele pieptare bucovinene și Iordan Gușatu din Băbeni (Vâlcea) pentru covețile și alte obiecte de uz casnic pe care le cioplește în lemn.

La manifestare vor veni 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢, reprezentând renumite zone etnografice din România. Revine la Piatra-Neamț, după o absență de câțiva ani, și prietenul nostru, ceramistul Ruslan Scutelnic din Republica Moldova.

Un moment special al festivalului va fi 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐥𝐛𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐡𝐨𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐠𝐚̆𝐭𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐦𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟 𝐑𝐚̆𝐳𝐯𝐚𝐧 𝐕𝐨𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮. 𝐄𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫𝐚 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟔 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦. Vor participa, alături de autor, Adriana Lucaciu (cunoscut fotograf și blogger), realizatoarea filmului care completează albumul, solista de muzică tradițională, realizatoare de emisiuni la Radio România, Lorena Oltean, și dr. Tinka Niysztor, specialist în cultura alimentară a maghiarilor din Moldova, de astă dată „personaj” din album.
Ca la fiecare ediție, începând din 2011, organizatorii vor decerna 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 „𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚𝐢 𝐏𝐨𝐩𝐚” 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐫𝐭𝐚̆ 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐦𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭 𝐥𝐚 „𝐋𝐚𝐝𝐚 𝐜𝐮 𝐳𝐞𝐬𝐭𝐫𝐞”.