Anunțuri

Program și Tarife

Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț

În anul 1940, ca urmare a cercetărilor arheologice desfășurate la Cetatea Neamț, au fost puse bazele unei prime expoziții muzeale la Târgu-Neamț, care a funcționat o scurtă perioadă de timp în incinta Școlii nr. 2 de atunci. În 1944 respectiva colecție s-a risipit în mare masură din cauza instabilității generate de război.
Muzeul de istorie si etnografie targu neamt interior6

Despre Muzeu

În 1957 se reia proiectul constituirii unui muzeu de istorie la Târgu-Neamț, iar cel mai bun prilej era împlinirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ștefan cel Mare. Astfel, profesorul D. Constantinescu, folosindu-se de acest moment, a realizat două muzee: Muzeul Cetăţii Neamţ şi Muzeul Raional ,,Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ¸ dintre care cel din urmă a funcționat cel mai mult. 

Deși o bună perioadă de timp Muzeul Raional ,,Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ a avut profil mixt, ulterior s-a axat doar pe istorie.

După înființare, instituția amintită a funcționat în mai multe locații, până în 1976, când a fost transferat în actualul sediu, care este fosta Școală Domnească (construită la 1852).

Muzeul de istorie si etnografie targu neamt interior2

În perioada 1985-1986 expoziţia de bază a fost reorganizată şi s-a axat pe meşteşugurile tradiţionale din zona de nord-est a judeţului Neamţ. Din acel moment profilul muzeului va fi de istorie şi etnografie.

Actuala expoziție permanentă, deschisă în anul 2012, aduce în prim plan atât aspecte de ordin istoric şi arheologic, dar şi un bogat patrimoniu etnografic specific zonei submontane a Neamţului. Conceptul muzeal din prezent etalează vestigii arheologice legate de exploatarea preistorică a sării, prezențe Cucuteni sau mărturii de locuire dacică și din perioada post-romană, dar și valoroase materiale specifice evului mediu.

Segmentul etonografic al muzeului pune accentul pe meșteșugurile tradiționale: prelucarea lemnului, prelucrarea fibrelor naturale, agricultură, păstorit, fierărit și alte îndeletniciri casnice.

Muzeul are și un pavilion etnografic exterior în care sunt etalate instalații tradiționale de mari dimensiuni: moară de apă, gater de apă, piuă pentru țesături, presă pentru ulei.

 

Fototecă

Galerie

Contact Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț

Adresa:

Strada Ștefan cel Mare, nr. 37, Târgu-Neamț

Telefon:

0233.892.845