Armament și Accesorii Militare
COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal Național Neamț anunță deschiderea expoziției temporare „Armament și accesorii militare din cele două războaie mondiale în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț”, începând cu data de 29 iunie 2021, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Proiectul expozițional organizat în contextul împlinirii a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, își propune să omagieze jertfele militarilor români prin etalarea celor mai reprezentative bunuri culturale pentru segmentul militar, din timpul marilor conflagrații mondiale ale primei jumătăți a secolului al XX-lea, aflate în patrimoniul instituțiilor muzeale din județul Neamț.
Expoziția, structurată cronologic, reunește piese aflate în colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, ale Muzeului de Istorie Roman și ale Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Din punct de vedere tematic, primul segment al proiectului expozițional, cel privind armamentul din Marele Război și din cel de-al Doilea Război Mondial, este pus în valoare prin obiecte tridimensionale (săbii de cavalerie, baionete pentru puști, model Berthier/Lebel și Mosin Nagant, stilete de ofițer cu monogramele regilor Carol al II-lea și Mihai I, revolvere, pistoale Beretta și FN Browning M1906), care se îmbină în mod armonios cu un material ilustrativ și informativ accesibil publicului vizitator. Mai numeroase, accesoriile militare, precum cele două uniforme din Primul Război Mondial, căștile, model Adrian sau cele olandeze, benzile cartușiere, grenadele, proiectilele pentru mortiere, fac obiectul celui de-al doilea segment al expoziției.
Fenomenul „trench art”, asociat, de obicei, primei conflagrații mondiale, constă într-o varietate de obiecte decorative și uneori chiar funcționale, confecționate de soldați între rutina vieții militare și acțiunea de pe câmpul de luptă, sau de către cei răniți care încercau astfel să umple orele lungi de recuperare. „Arta tranșeelor” este reflectată și în expoziția noastră printr-o serie de exponate ce fac parte din colecția personală a domnului Constantin Horghidan. Acest ultim segment al proiectului expozițional nu putea fi complet fără creionarea experiențelor personale trăite de soldați în vreme de război, paginile de jurnal care surprind detalii privind armele folosite, dar și tensiunea din timpul confruntărilor militare, având rolul de a recrea atmosfera unor momente cruciale care, prin consecințele lor, au marcat destine, viitorul țărilor beligerante și, implicit, evoluția atât pozitivă, cât și negativă a umanității.
Proiectul expozițional „Armament și accesorii militare din cele două războaie mondiale în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț” va putea fi vizitat în perioada 29 iunie – 29 august 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Curatorul expoziției,
Muzeograf Renata-Gabriela Buzău