Muzeul de Științe Naturale Roman
Despre muzeu
Muzeul de Științe Naturale Roman a fost înfințat în anul 1962, de către distinsul profesor – muzeograf Constantin Tărăbuță.
Primul sediu al muzeului a fost situat pe strada Alexandru cel Bun, nr. 5, într-o clădire construită în secolul al XIX-lea, de către doctorul Alexandru Theodorie. Expoziția de bază, bine documentată din punct de vedere tematic, a contribuit, până în anul 1997, la educarea vizitatorilor, atât din municipiu, cât și din țară.
În cadrul instituției muzeale a funcționat și o secție de vivariu cu păsări exotice, ornamentale și cântătoare, un punct de mare atractivitate pentru toate vârstele. Al doilea sediu al muzeului a fost reorganizat timp de doi ani și redeschis publicului vizitator în anul 1999, într-o locație, situată pe strada Ștefan cel Mare nr. 244 A, fostă proprietate a omului politic Costache Morțun, primar al Romanului, la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Spațiul expozițional, de peste 200 mp, a fost structurat pe principiile muzeografiei moderne. Tematica expoziției permanente a avut în vedere biodiversitatea formelor de viață în zona de confluență a Moldovei cu Siretul.
Mutarea Muzeului de Științe Naturale Roman, în locații incerte, a luat sfârșit în anul 2011, atunci când unitatea a fost deschisă într-o clădire nouă, modernă.
Tematica care stă la baza expoziției permanente este varietatea floristică și faunistică din zona Roman. Dioramele redau Pădurea de foioase de la Dealul Mărului, Zăvoiul cu plop și sălcii, Balta „La Constantin”, Malul cu prigorii, iar biogrupele prezintă răpitoarele de zi și de noapte, stârcii și egretele, barza albă și barza neagră, lebăda de vară, vidrele, rațele scufundătoare și de suprafață.
Munca de colectare în teren, de cercetare și valorificare a dus la dezvoltarea patrimoniului muzeal alcătuit, astăzi, din peste 30.000 de piese, cuprinse în colecții științifice de plante, de entomologie, malacologie, preparate formolizate, de păsări și mamifere naturalizate. Expozițiile temporare, organizate de-a lungul timpului, au adus un suflu nou Muzeului de Științe
Naturale Roman și au avut întotdeauna aprecierile vizitatorilor. Patrimoniul muzeal este valorificat prin realizarea expozițiilor temporare, atelierelor interactive de pedagogie muzeală, prin participarea personalului de specialitate la sesiuni de comunicări și simpozioane.