SUPERORGANISMUL – TERMITELE, ARHITECȚI AI NATURII
SUPERORGANISMUL – TERMITELE, ARHITECȚI AI NATURII
La Muzeul de Științe Naturale Roman, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, s-a deschis o nouă expoziție temporară, intitulată „ Superorganismul – Termitele, arhitecți ai naturii”.
Apărute pe pământ la începutul erei Mezozoice, acum 200 de milioane de ani, termitele au evoluat de-a lungul vremii, fiind considerate mult timp a fi înrudite cu furnicile sau albinele, datorită vieții sociale pe care o trăiesc în cadrul coloniilor.
Denumite și “furnici albe”,cercetările ulterioare au evidențiat faptul că aceste insecte sunt mai apropiate, însă, de gândaci.
Iubitoare de căldură, termitele sunt răspândite pe tot globul, exceptând zonele înghețate.
În cadrul expoziției, sunt expuse informații referitoare la modul de hrănire, de comunicare, despre organizarea coloniilor de termite, marcând rolul pe care îl are fiecare membru, fie că e vorba de regină, rege, termite lucrătoare sau termite soldați.
Aceste insecte trăiesc în cuiburi construite sub pământ sau deasupra solului.
Un exemplu de cuib subteran, prezentat în expoziție, este cel realizat de singura specie de termită, semnalată în regiunile sudice ale țării noastre, Reticulitermes lucifugus.
Remarcabile sunt cuiburile supraterane, de dimensiuni gigantice, așa-numitele termitiere, realizate cu măiestrie de ‘arhitect” de către termitele războinice africane. Piesa centrală a expoziției este mulajul, la scară mică, al unei secțiuni printr-o astfel de construcție. Se observă foarte bine organizarea cuibului și sistemul de ventilație al acestuia, cu rol în reglarea temperaturii interioare. Modul de realizare a termitierelor constituie surse de inspirație pentru om, în efortul său de a fi eficient în limitarea consumului de energie.
Colonia de termite este un superorganism, o entitate care se autoreglează, iar aceste insecte reprezintă forme perfecte de viață socială în lumea animalelor.
Expoziția, realizată în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” din Bacău, a fost găzduită de Muzeul de Științe Naturale Roman până pe data de 14 octombrie 2022.