Anunțuri

Program și Tarife

Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț

Situată în centrul orașului, în Str. Calistrat Hogaș nr. 1, casa mai veche de 100 de ani, în care a locuit din 1871 Calistrat Hogaș este singurul muzeu memorial din oraș dedicat unui scriitor. Calistrat Hogaș, născut la Tecuci, în 19 aprilie 1847, devine „nemţean” în septembrie 1869, când ocupă, prin examen, o catedră la noul gimnaziu comunal din Piatra-Neamţ.
Muzeul Memorial Calistrat Hogaș

Casa a aparținut socrului său, protopopul Costache Gheorghiu, și a făcut parte din zestrea Elenei, devenită mai târziu ,,Elencu” Hogaș.

Casa, care încă păstrează parfumul epocii de început de secol, a fost deschisă publicului vizitator încă din 1939, an în care Sidonia, urmașul care s-a ocupat atent de păstrarea memoriei prozatorului, a organizat într-unul din birouri prima expoziție cu obiectele personale ale scriitorului, urmând ca în anul 1967, din dorința de a menține nealterată structura originală a casei, să doneze statului întreaga proprietate care mai conținea și o bucătărie de vară legată de casa mare cu un cerdac suspendat, un pavilion în grădină și o fântână.

Monument de arhitectură reconstituit parțial la 1880, clădirea care a fost locuința scriitorului Calistrat Hogaș și a familiei sale, a suferit două restaurări în intervalele 1967-1968 și 1990-1994, când au fost efectuate reparații capitale și a fost declarată monument istoric, având codul NT-II-m-B-10565.

Muzeul a fost deschis oficial în 1969, iar expoziția de bază din 1994 a fost realizată respectând indicațiile Sidoniei din volumul de memorii Tataia, reconstituindu-se atmosfera de la început de secol XX.

Expoziția este structurată pe șase încăperi care aduc în atenția publicului vizitatorilor obiecte personale ale scriitorului și ale familiei, Sidonia Hogaș donând în două tranșe peste 300 de obiecte cu caracter memorial. Aici pot fi admirate pălăria, busola, pelerina, o cană cu apărătoare pentru mustăți, mobilier de epocă, sobele cu aspect monumental, fotografii și tablouri originale cu scriitorul, cu o parte din membrii familiei și animalele favorite, tapiserii, covoare, printre care se remarcă un covor Jubileu de la instaurarea monarhiei în România.

Nu există nicio fotografie cu „Pisicuța”, iapa care l-a însoțit în călătoriile sale în Munții Neamțului, dar se păstrează ca amintire scrumiera făcută de Hogaș dintr-o copită.

În depozitul muzeului memorial se păstrează manuscrisele operei lui Calistrat Hogaș, corespondență precum și un bogat inventar de fotografii.

În curtea casei memoriale se află bustul lui Calistrat Hogaș, statuie din travertin realizată de Vasile Aciobăniței, în anul 1963.

Contact Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț

Adresa:

Strada Calistrat Hogaș, nr. 1, Piatra-Neamţ

Telefon:

0233.225.997