Pagini de istorie a mănăstirii Neamț din cărțile poștale și imagini vechi
Mănastirea Neamț, atestată documentar în anul 1407, este cel mai vechi așezământ monahal din Moldova. Datorită faimei sale, de-a lungul secolelor edificiul a fost vizitat de mulți pelerini care au imortalizat acest stabiliment prin diferite tehnici de ilustrare.
În vederea ilustrării și punerii în valoare a acestor mărturii istorice deosebite Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț în colaborare cu Mănăstirea Neamț, a realizat expoziția 𝓟𝓪𝓰𝓲𝓷𝓲 𝓭𝓮 𝓲𝓼𝓽𝓸𝓻𝓲𝓮 𝓪 𝓶𝓪̆𝓷𝓪̆𝓼𝓽𝓲𝓻𝓲𝓲 𝓝𝓮𝓪𝓶𝓽̦ 𝓭𝓲𝓷 𝓬𝓪̆𝓻𝓽̦𝓲 𝓹𝓸𝓼̦𝓽𝓪𝓵𝓮 𝓼̦𝓲 𝓲𝓶𝓪𝓰𝓲𝓷𝓲 𝓿𝓮𝓬𝓱𝓲.
Expoziția aduce în atenția vizitatorilor vedute, desene, schițe, gravuri, picturi, emisiuni poștale ilustrate, circulate și necirculate și fotografii datate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent din colecții personale, arhive naționale și internaționale, care vizează aspecte din istoria acestui edificiu monahal.
Vernisajul expoziției va avea loc 𝐣𝐨𝐢, 𝟓 𝐦𝐚𝐢, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎:𝟎𝟎, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ în prezența unor oameni de cultură din mediul muzeal și ecleziastic.
Perioada de vizitare este 𝟓 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟐- 𝟓 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑.
Expoziția a fost curatoriată de echipa formată din muzeograful Ionuț Stigleț, Arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț și muzeograf Vera Stigleț.
Le mulțumin de asemenea Arhimandritului Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, Pr. Constantin Cristian Andron, precum și colegilor Lucian Uță și Iulian Victor Maftei pentru contribuția adusă în realizarea acestei expoziții.