Anunțuri

Program și Tarife

Salvarea și restaurarea bunurilor culturale

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
21 feb '23 - 6 mai '23
Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

La Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț va fi deschisă marți, 21 februarie 2023, începând cu ora 1030, expoziția „Salvarea și Restaurarea Bunurilor Culturale” realizată de experții în restaurare și restauratorii din Laboratorul de Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț. Organizată în timpul stagiului de formare profesională de muzeograf Lavinia – Ana Axentioi, sub coordonarea dr. Otilia Mircea, și cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Național Neamț, director dr. Ciprian – Dorin Nicola și director adjunct științific dr. Mihaela Cristina Verzea, expoziția va constitui în perioada 21 februarie -6 mai 2023, prin temațica abordată: cercetarea bunurilor culturale și metodologii de restaurare, un punct de atracție a publicului larg, și în special pentru unitățile de învățământ aflate în Școala Altfel

Expoziția Salvarea și Restaurarea Bunurilor Culturale a fost concepută pentru a evidenția una dintre funcțiile muzeelor, conservarea – restaurarea, în care patrimoniul descoperit prin contribuția cercetătorilor din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț a fost valorificat prin intermediul specialiștilor din Laboratorul de Restaurare-Conservare.

Cercetarea științifică a artefactelor din metal care fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț sau a Muzeului de Istorie Roman a avut un rol semnificativ de important, pentru stabilirea stărilor de conservare. În expoziția temporară au fost evidențiate rezultatele obținute în cazul unor monede din argint, descoperite în contexte diferite, respectiv un denar roman și un lot de monede medievale. Confecționate în epoci diferite, monedele la care facem referiri, prezintă cazuistici deosebite prin caracteristicile stărilor de degradare. O problemă esențială referitoare la obținerea în totalitate a informațiilor despre contextul arheologic și istoric al fiecărei monede este legată de intervențiile și capacitatea restauratorului pentru a o readuce la starea de concepere și utilizare. Din acest punct de vedere, sarcina specialistului în restaurarea monedelor este cu atât mai dificilă, cu cât gradul de degradare din perioada zacerii este mai mare. În acest sens, atragem atenția asupra unui poster în care este prezentat un grup de monede medievale, 5 monede fiind lipite între ele din perioada zacerii. Acestea au stârnit atât curiozitatea cercetării, investigațiile fizico-chimice evidențiind caracteristicile degradării, pe baza lor fiind explicat și mecanismul sudării lor, dar și asupra modului în care au fost recuperate prin intervențiile expertului în conservare și restaurare metale din cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare, d-na dr. Otilia Mircea.

Documentația fotografică prezentată în expoziția Salvarea și Restaurarea Bunurilor Culturale vine în sprijinul publicului larg prin delimitarea etapelor de restaurare. În cazul artefactelor din metal, de la primele examinări vizuale, obiectul este supus unor operații mecanice pentru îndepărtarea primară a depunerilor de sol. Examinarea vizuală este însoțită și de perieri ușoare, utilizând pensule cu păr moale. Această operație se execută pentru a îndepărta particulele fine și micile concrețiuni de la suprafața crustei de coroziune.

Operațiile mecanice au loc sub stereomicroscop, mai ales în cazul pieselor de mici dimensiuni, cum sunt monedele. Aici, însă trebuie subliniată abilitatea specialistului, întrucât, 

sub stratul extern al crustei de coroziune sunt înglobate detaliile legate de piesă, respectiv prețioase informații științifice despre legendă, portret sau alte elemente care compun aversul și reversul. De aceea, curățirea mecanică trebuie oprită atunci când se ajunge la stratul intern, iar o parte din elementele de decor devin vizibile.

Metodele de curățare chimică au constat în scufundarea artefactelor din metal în recipiente de sticlă, cu soluții preparate în funcție de compoziția chimică și tipul de degradare, și perierea acestora cu multă apă, cu ajutorul unor pensule cu păr moale. Soluțiile s-au schimbat periodic (după schimbarea culorii). Repetarea procesului s-a realizat până la eliminarea compușilor chimici. Înainte de aplicarea unui strat de lac protector, fiecare piesă a fost intens clătită cu apă distilată, și lăsată la uscat pentru efectuarea testelor de cloruri.

Artefactele din ceramică prezentate în expoziția Salvarea și Restaurarea Bunurilor Culturale atrag atenția atât din punct de vedere istoric, cât și al intervențiilor de laborator efectuate de expert în restaurare ceramică Dumitru Bostan și restaurator Ana Lăcrămioara Băcăoanu. Astfel, din patrimoniul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra – Neamț sunt prezentate două vase deosebite ca formă sau décor din Neolitic, și respectiv din Epoca Bronzului, iar din colecțiile Muzeului de Istorie Roman sunt prezentate intervențiile efectuate la o amforă romană din secolele II-III d. Hr., o urnă funerară din secolele II-IV d. Hr., o placă decorativă din secolul al XIX-lea sau străchini din secolul XX.

Din categoria restaurării picturii, colegul nostru George-Lucian Vasiliu, aflat în stagiul de formare profesională sub coordonarea dlui. Remus Popa, expert restaurator la Centrul de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, prezintă  Intervenții de Conservare și Restaurare aplicate lucrării Portret Ștefan Procopiu creație a pictorului Mihăilescu Craiu Victor.

Prin expoziția Salvarea și Restaurarea Bunurilor Culturale atragem atenția asupra artefactelor din metal și ceramică care ajung în Laboratorul de Restaurare – Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț, ca importante materiale de studiu teoretic și practic, și totodată asupra rolului specialistului în conservare-restaurare pentru redarea identității fiecărui bun cultural.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț în perioada 21 februarie – 6 mai 2023, după următorul program: marți-duminică între orele 09:00-17:00.