Anunțuri

Program și Tarife

Grădina cu ii ediția a IV-a

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
26 iun '22 - 26 iun '22
10:00 am - 6:00 pm
Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Reper important în calendarul popular, Sânzienele au o dublă semnificație: sărbătoarea  Nașterii Sf. Ioan Botezătorul și începutul verii, așa cum se considera în satul de altădată. Tradiția consemnează multe obiceiuri, de la culegerea florilor cu același nume și împletirea cununilor, adunarea plantelor de leac, la dansul Drăgaicei sau Sânzienei în lanuri – zeița agrară care apăra holdele și le dădea rod.  Din alaiul ei făceau parte zânele bune, pe care ni le imaginăm îmbrăcate în frumoase costume populare. Nu întâmplător în această zi se sărbătorește Ziua Internațională a Iei, iar Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț organizează în fiecare an în duminica următoare, evenimentul GRĂDINA CU II. Anul acesta a avut loc pe 26 IUNIE.

 Invitatul special din acest an a fost doamna Felicitas Farcaș-Lohan coordonatoarea grupului care formează Șezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăși după vechi motive populare. Provine dintr-o familie cu 10 copii, mama a fost pasionată de țesut și cusut, și le-a învățat pe cele 6 fete să iubească portul tradițional și să lucreze. „Războiul de țesut mi-a fost cântec de leagăn, iar acul era „jucăria preferată”, spune invitata noastră. După terminarea studiilor s-a căsătorit și s-a întors în Faraoani, comuna natală, unde a țesut, împreună cu femeile din sat, marame, bete cu alesături, a cusut cămăși, a făcut bundițe și sumane. 

Felicitas Farcaș – Lohan a transformat pasiunea în meserie: din 1991 este bibliotecar la Biblioteca Comunală „Episcop Ioan Duma”, iar din 2017 este referent la secția externă cusut-țesut a Școlii populare de arte și meserii Bacău.  Ca voluntar în cadrul Fundației „Sf. Ioan Bosco” din Bacău coordonează un atelier de învățare a meșteșugurilor la care participă copii și adulți. 

În ultimii ani, împreună cu membrele Șezătorii, a avut expoziții la Aeroportul Internațional Bacău (2018), Muzeul de Artă Piatra-Neamț (în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”,  2019), la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău (2019), la Biblioteca municipală Onești (2021), eveniment coordonat împreună cu Iulia Georgescu. Activitatea sa este recunoscută de specialiști (fiind menționată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoniul Imaterial UNESCO a cămășii cu altiță), a colaborat cu Muzeul Etnografic Moldova Iași și cu Institutul Național al Patrimoniului.

Alături de cămășile cusute de Felicitas Farcaș-Lohan, vizitatorii au putut vedea și pe cele realizate de Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătrașcu, Simona Drob, Maria Ghimpu și Valentina Huiban.  

Publicul a admirat 23 de cămăși cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecții private, inspirate din vechi izvoade, ii ce reprezintă zona Neamț, Bacău (Răcăciuni și Faraoani – piese de port popular ceangăiesc), Bucovina, dar și Gorj, Vâlcea, Vlașca și Olt, să apreciați munca și valorile autentice. 

„Grădina cu  este un eveniment organizat de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț. Acesta face parte din Complexul Muzeal Național Neamț, instituție de importanță națională, care își aduce contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale și regionale.