Ilustrația Istorică
Complexul Muzeal Național Neamț invită publicul la o nouă expoziție stradală intitulată „ILUSTRAȚIA ISTORICĂ – ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ”, menită să îmbogățească spațiul cultural nemțean. Aceasta cuprinde 18 panouri și timp de 6 luni va rămâne pe platoul Curții Domnești, în dreptul Muzeului de Artă Piatra-Neamț.
Expoziția se bazează pe bogata istorie a spațiului românesc și urmărește să prezinte ilustrația istorică atât din punct de vedere artistic, cât și științific, arătând bogăția și minuțiozitatea acestui tip de creație vizuală. Pe scurt, expoziția prezintă ilustrații istorice variate, realizate de artistul grafic Cătălin Drăghici, întinzându-se din sec. IV î.Hr. până în sec, XX d.Hr. și cuprinde atât mari personalități ale istoriei românilor (Traian, Vlad Dracul, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu), cât și războinici aparținând diferitelor epoci istorice.
Pornind de la creațiile artistului grafic, colegul nostru, muzeograful Mihai Tudosă, a alcătuit explicații asupra celor mai reprezentative elemente din fiecare ilustrație, astfel încât publicul să fie familiarizat cu date și informații despre evenimentele și epocile prezentate, pentru a parcurge ușor și plăcut povestea din spatele fiecărei scene și a se familiariza cu aspecte din universul acestora. Autorul ilustrațiilor este Cătălin Drăghici, artist plastic, ilustrator, profesor de istorie și președinte al Asociației de Reconstituire Istorică Historia Renascita. Acesta este, de circa trei ani, principalul ilustrator al revistei Historia și are în derulare proiecte cu cele mai prestigioase edituri și publicații de istorie militară din lume (Osprey, Helion, Ancient Warfare Magazine).
Pe lângă excelenta documentare și realizare tehnică din spatele ilustrațiilor, lucrările artistului grafic Cătălin Drăghici se evidențiază prin surprinderea caracterului uman al personajelor sale, cu temperamentul, caracterul și trăirile lor, aducând istoria mai aproape de oamenii de astăzi într-o manieră accesibilă.
Complexul Muzeal Național Neamț „aduce muzeul în stradă” prin organizarea acestui tip de expoziție, ce are un rol important în transmiterea mai ușoară a informațiilor științifice. Prin aceste manifestări, Complexul Muzeal Național Neamț reușește să construiască povești ce invită publicul să privească dincolo de imagini și îl ajută să înțeleagă mai ușor sensuri și exprimări ale epocilor de altădată.
Expoziția poate fi admirată pe platoul Curții Domnești până în luna martie 2023.