Anunțuri

Program și Tarife

Simpozionul Național Petrodava 2021

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
22 iun '21 - 24 iun '21
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Simpozionul Național Petrodava (ediția a II-a, 22-24 iunie 2021)

În perioada 22-24 iunie 2021 Complexul Muzeal Național Neamț organizează a doua ediție a manifestării cultural-științifice naționale, cu participare internațională – Simpozionul Național „PETRODAVA”.

Evenimentul se va desfășura la Piatra-Neamț, în incinta Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, a Muzeului de Artă și a Pivniței II din cadrul Ansamblului Muzeal Curtea Domnească.

Cele peste100 de lucrări ale simpozionului – cu tematică diversă, prin intermediul cărora este pus în valoare patrimonial natural și cultural național – vor fi susținute în cadrul mai multor secțiuni, corespunzătoare domeniilor de activitate ale instituției organizatoare: științe naturale, arheologie, istorie, restaurare-conservare, artă – memorialistică și etnografie.

La manifestare vor participa peste 100 de specialiști de la prestigioase instituții muzeale, universitare și academice din România, Republica Moldova, Germania și Statele Unite ale Americii.

Cu acest prilej a fost pregătit un amplu program editorial și expozițional. Tematica evenimentelor expoziționale acoperă mai multe domenii de activitate. Marți, 22 iunie, la Muzeul de Artă vor avea loc vernisajul expoziției temporare De la I(zvoad)E la IE, curator Florentina Buzenschi și a expoziției itinerante O prietenie regală. Grigore Antipa și RegiiRomâniei (1892-194), curator dr. Oana Paula Popa (Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”). În ziua de 23 iunie, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, se va deschide expoziția foto-documentară „Gheorghe Dumitroaia. O VIAȚĂ în slujba MUZEULUI” închinată fondatorului acestei unități muzeale din structura Complexului Muzeal Național Neamț, arheologului, istoricului, muzeologului de la a cărui dispariție s-au împlinit în primăvară 5 ani, curatori: dr. Ciprian-Dorin Nicola și Lucian Uță.

În ziua de miercuri, 23 iunie, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, la ora 13.00, va fi lansat volumul Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: cimitirul medieval şi complexele laice din perimetrul sud-vestic al incintei bisericeşti: rezultatele cercetării preventive din anul 2015, autori: George-Dan Hânceanu, Angela Simalcsik, Robert Daniel Simalcsik, Vasile Diaconu, Lucian Munteanu, Otilia Mircea, VioricaVasilache. La aceeași oră, pentru a marca trecerea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, la Muzeul de Artă va fi lansată lucrarea de istorie orală Veteranii de război din județul Neamț. Îndemn pentru generațiile viitoare, autor Manuel Dan. O a treia lansare va avea loc la ora 18:00, în sediul aceleași instituții muzeale, cu scopul de a celebra împlinirea în cursul acestui an a 140 de ani de la nașterea fotografului Adolphe A. Chevallier. Intitulat Ad. A. Chevallier. Fotograful Curții regale. Album documentar, volumul îi are ca autori pe Florentina Buzenschi și pe Mihaela-Cristina Verzea.

Pe durata simpozionului invitații vor avea posibilitatea să viziteze numeroasele expoziții permanente și temporare găzduite de unitățile muzeale din Piatra-Neamț.

Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri, 23 iunie, începând cu ora 11:00, în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.