Anunțuri

Program și Tarife

Zilele Cetății Neamț, ediția XXIII

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
29 iun '24 - 2 iul '24
Muzeul Cetatea Neamț Târgu-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

În cadrul manifestării Zilele Cetății Neamț (29 iulie – 2 iulie 2024) manifestările din cadrul unității muzeale se vor desfășura după programul de mai jos.

Vineri, 28 iunie / CetateaNeamț

Orele 15.00 – 17.00 Amplasarea taberelor medievale în curtea exterioară a Cetății Neamț – Compania Ursului Brun/White Eagles (Serbia).

Sâmbătă, 29 iunie / CetateaNeamț

Orele 09.00 – 18.00 / Activități de tabără (atelier de fierărie, atelier de întreținere și reparație echipament militar, atelier de monetărie, atelier de țesătorie, atelier de caligrafie medievală,pictură heraldică, atelier de tras cu arcul, prezentări de armament / replici secolele XII – XVI)

Competiție sportivă – tehnici de luptă istorice europene (participă trupe din România, Serbia, Cehia, Republica Moldova).

Program desfășurare competiție tehnici de luptă

10:00-12:00 Tap fight

Sistem duel semi-contact, lupta se oprește la fiecare punct obținut clar (lovitură clară, nedeviată, pe cap, torso, brațe sau coapse). 2/3 reprize, 3 puncte /repriză

12:00-13:00 Mace and shield (experimental)

Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

16:00-16:30 Halberd

Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta este purtată în arena împărțită în 2 de o sfoară pe care cei 2 luptători nu o pot depași (simulând linia de scuturi din fața halebardierilor). Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

16:30-18:30 Sword and shield

Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

18:30-19:00 Group fight (demonstrativ, înfuncție de timp)

Sistemluptă de grup full-contact, nu se numărăpuncte, luptătorii care cad la pământ, din oricemotiv, rămân la sol până la încheierearundei. Câștigă echipa cu oameni rămași în picioare.

Orele 9.00 – 18.00 Târg de carte istorică – Editura Constantin Matasă, Librăriile Humanitas, Librăria Cetatea Doamnei.

Ora 13:00 Sala de sfat și judecată – colocviu de istorie militară – Dușmanii păgâni ai Marelui Ștefan: turcii și tătarii

Colocviul de istorie militară „Dușmanii păgâni ai Marelui Ștefan: turcii și tătarii” are în vedere cinstirea memoriei celui mai important domn al Moldovei într-un loc pe care acesta și-a lăsat o amprentă puternică: Cetatea Neamț, îmbunătățită masiv într-un timp foarte scurt, care a rezistat asediului trupelor lui Mehmed al II-lea în 1476, aducându-și astfel contribuția decisivă asupra victoriei strategice contra Semilunii Otomane din acel an, în urma căreia Ștefan a rămas pe tron, iar Moldova, deși sărăcită în urma practicării tacticii pământului pârjolit, nu a fost supusă.

Evenimentul se va desfășura în Sala de sfat și judecată, sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 13:00 și va cuprinde o expunere orală, dublată de un suport cu imagini relevante, asupra armatelor otomane, tătare și a bătăliilor acestora cu Ștefan cel Mare, realizată de către muzeograful Mihai Tudosă. De asemenea, colocviul va include o prezentare de arme și echipamente militare otomano-tătare din partea membrilor Asociației Ignis Vultus din Iași, specializată în reconstituirea istorică a luptătorilor celor două state vecine ale Principatului Moldovei.

Astfel, indiferent de vârstă, toți pasionații de istorie sunt așteptați la Cetatea Neamț pentru o incursiune în atmosfera medievală autohtonă, potrivită pentru a afla într-o manieră plăcută și interactivă despre tainele istoriei militare, cât și despre relațiile politico-militare ale Moldovei lui Ștefan cu vecinii săi păgâni.

Duminică, 30 iunie / CetateaNeamț

Ora 07.00 Sfânta Liturghie

Orele 09.00 – 18.00 / Activități de tabără (atelier de fierărie, atelier de întreținere și reparație echipament militar, atelier de monetărie, atelier de țesătorie, atelier de caligrafie medievală,pictură heraldică, atelier de tras cu arcul, atelier de muzică arhaică, atelier de dans tematic, prezentări de armament / replici secolele XII – XVI)

Orele 9.00 – 18.00 Târg de carte istorică – Editura Constantin Matasă, Librăriile Humanitas, Librăria Cetatea Doamnei.

Ora 12.00 – Sala de sfat și judecată – Lansare de carte: „Cel Mare și Sfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare”

Instituțiamuzealănemțeanăsalutăși se alăturădemersuluidomniloringineri Viorel Nicolauși Constantin Pațilea, care au doritsămarcheze 520 de ani de la trecereaînveșnicie a MareluiȘtefanprineditareaunuivolumcomemorativînchinatacestuia (intitulat „Cel Mare șiSfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare”), care săcuprindă, pelângădiversele aspecte ale îndelungateișifructuasei sale domnii, cărțipoștale, piesenumismaticeșimedalii care surprindșicinstescdomnia, personalitatea, fapteleșimonumentele celui mai important voievodșidomn al Moldoveimedievale.

            Domnia lui Ștefancel Mare a fost constant înatențiaintelectualilorromâniînultimeledouăsecole, producându-se numeroasecreațiiistorice, literareșiartisticeinspiratedinpersonalitateacelebrului hospodar al Moldovei. Cu toateacestea, carteacelordoicolecționarinemțeniieseînevidențăprinmodul de abordarecomplexasupraviețiișimemorieiștefaniene, așezândînoglindăatâtfaptele sale, câtșiecourileacestorapânăînzilelenoastre, alături de viziunileartiștilorînainteșidupădescoperireaportretelorantume ale mareluiconducător al Moldovei, întregiteprinpăstrareaperspectiveicontemporanilor care au folositcărțilepoștaleîncorespondențaprivată.

Ora 13.00 Sala de sfatșijudecată – Expoziție temporară – Chipuri și ctitorii voievodale

Expoziția temporară „Chipuri și ctitorii voievodale”, organizată în Sala de sfat și judecată a Muzeului Cetății Neamț, are rolul de a readuce în lumină, cu ocazia curgerii a 520 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Ștefan cel Mare, trei busturi ale strămoșilor mărețului voievod și domn al Țării Moldovei (Petru Mușat, Ștefan I Mușat și Vasile Lupu), deopotrivă importanți pentru istoria obiectivului militar de pe Culmea Pleșului și pentru politicile acestora, care au pregătit terenul pentru îndelungata și măreața domnie ștefaniană, alături de mai multe cărți poștale din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, oferite cu generozitate de către Clubul Colecționarilor Piatra-Neamț, reprezentat de către domnul inginer Viorel Nicolau, având ca subiect portrete, ctitorii ecleziastice și civile, precum și scene-cheie din viața Marelui Ștefan. Astfel, publicul vizitator va avea ocazia să se apropie fizic și sufletește de Ștefan cel Mare și strămoșii săi și să cunoască reprezentări rare ale unor momente și monumente strâns legate de personalitatea sa, meditând astfel la măreția trecutului și datoria pe care acesta o impune celor din prezent. Expoziția va fi vernisată duminică, 30 iunie, la ora 13:00, după lansarea volumului „Cel Mare și Sfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare” și va putea fi admirată de către vizitatori timp de două luni.