Anunțuri

Program și Tarife

Ad. A. Chevallier, fotograful Curții Regale

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
23 mar '21 - 23 mar '21
6:00 pm
Muzeul de Artă Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Lansarea albumului – Ad. A. Chevallier, fotograful Curții Regale. Album documentar (MAPN, 23 iunie 2021, ora 18:00)

Artistul fotograf Adolphe A. Chevallier a devenit o personalitate destul de cunoscută în ultimele decenii, datorită unor eforturi meritorii de a-i recupera opera (prin mass-media, dar și editorial). Și nu întâmplător acest proces are la bază inițiative pornite din arealul nemțean, în principal, ținând seama de faptul că biografia fotografului de origine elvețiană (născut la Barnar-Broșteni, Suceava, în 1881) poartă o puternică amprentă legată de zona noastră. Asta explică și evenimentul la care ne referim acum: apariția lucrării Ad. A. Chevallier, fotograful Curții Regale. Album documentar de Florentina Buzenschi și dr. Mihaela-Cristina Verzea (Edit. ”Constantin Matasă”, Piatra-Neamț, 2021; cu o Prefață de Adrian-Silvan Ionescu; în Seria ”Patrimoniul Mulmuzeal nemțean”, V, coordonată de dr. Ciprian-Dorin Nicola). Astfel e marcată și împlinirea a 140 de ani de la nașterea artistului.

Albumul (400 de pagini, format academic) este conceput pe două componente principale: conturarea cât mai elocventă a parcursului biografic și profesional al lui Ad. A. Chevallier, pe de o parte, și evidențierea conținutului documentar și artistic, deopotrivă, al moștenirii lăsate de acesta, pe de altă parte. Câteva extrase din sumar vorbesc de la sine: cronologie (viața și activitatea artistului), fotografia etnografică (analiză), etnografia Văii Bistriței în imagini, oameni și locuri (o ”interpretare” a universului imediat, în viziunea artistului), corespondență (1946-1957), mărturii (interviu cu soprana Elena Botez). Trebuie spus că, în fond, avem de a face cu o adevărată demonstrație (exemplară) a felului în care o instituție muzeală e menită să-și valorifice colecțiile (v. cap. ”Ad. A. Chevallier în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț”). Criteriul științific de selectare, ordonare și interpretare este evident.

Și nu în ultimul rând merită observată calitatea conceptului editorial, pentru că – totuși – vorbim despre un ”album”, care trebuie să atragă cititorul prin informațiile furnizate, dar și prin modul în care sunt prezentate.

Lansarea lucrării Ad. A. Chevallier, fotograful Curții Regale. Album documentar va avea loc miercuri 23 iunie 2021, ora 18, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. Prezintă criticul de artă Iulian Bucur.