Aspecte din viaţa satului – agricultura
La Muzeul de Istorie Roman se organizează simpozionul și expoziția „Aspecte din viaţa satului – agricultura”, sâmbătă, 18 mai 2024, de la orele 17. Activitatea se va desfăşura în Casa Fălcoianu (corp B al Muzeului de Istorie Roman), str. Cuza Vodă, nr. 19.
Simpozionul propune câteva comunicări circumscrise temei: „Tradiţii agricole de-alungul timpului pe Valea Siretului” (autor: muzeograf Daniel Florin Sava,Muzeul Municipal Paşcani), „Despre agricultura practicată în fostul judeţ Roman văzută prin piese din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman” (autor: muzeografRelu Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț) și „Arendăşia în judeţul Roman la sfârșitul sec. XIX şi începutul sec. XX” (autor: muzeograf Iulia Cristina Lazăr, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț).
Expoziția valorifică în primul rând patrimoniul etnografic al Muzeului de Istorie Roman, la care se adaugă piese și fotografii de la colaboratorii proiectului (Bacău, Pașcani, satele din zona fostului județ Roman). Sunt prezentate publicului, într-o manieră concentrată, unelte și obiecte folosite în practica curentă într-un domeniu esențial al existenței, cultivarea pământului. De la instrumente simple până la cele complexe, folosite mai aproape de zilele noastre, se remarcă diversitatea și ingeniozitatea în confecționarea lor. Însă, necesitatea legată de alimentație nu s-a limitat la forma uneltelor sau adaptabilitatea la tipurile de sol, plantele cultivate, etc, ci a însumat un întreg orizont spiritual legat de practicarea agriculturii. De aceea, la cele menționate anterior s-au adaugat fotografiile de arhivă, ce contribuie la reconstituirea atmosferei specifice satului tradițional. Expoziția poate fi vizitată până la 26 iunie 2024.
Organizatori: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman în colaborare cu Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu”, Bacău – Muzeul de Etnografie, Muzeul Municipal Pașcani, Muzeul Sătesc „Lada cu Zestre” din Miron Costin, com. Trifești, Asociația Cultural-Științifică Urbana și colecția particulară Pr. George Ouatu, Văleni, Neamț.
Responsabil de activitate: muzeograf Relu Butnariu