Corespondențe
Corespondențe
Expoziție de pictură
Florica Ionescu și Alexandru Constantin Ionescu
Începând de vineri, 15 octombrie, Muzeul de Artă din Roman vă propune o nouă întâlnire cu artele frumoase, într-un duo prahovean: Florica și Alexandru Constantin Ionescu, mamă și fiu. Expoziția, sugestiv numită Corespondențe, surprinde prin sensibilitate și o profundă emoție. Florica Ionescu, membră a UAP, filiala Ploiești, absolventă a Liceului de Artă din Ploiești și a facultății ieșene de artă, clasa maestrului Dan Hatmanu, este acum la cea de-a 48-a expoziție personală. Cu peste 70 de participări la expoziții colective naționale și internaționale, cu participări la tabere de creații, cu lucrări în colecții din țară și străinătate, Flori Ionescu se remarcă printr-o intensă activitate expozițională.
O îndrăgostită de natură, ne invită să admirăm în pânzele sale, peisaje și flori, care se revarsă în fărâme de veșnicie, în armonii cromatice de mare rafinament. Pictura la Flori Ionescu este solară, lumina este solemnă, purificatoare, în gingașe peneluri, echilibrate cu mare sensibilitate. O atmosferă intimă, fragilă, aproape translucidă se dezvăluie într-o cromatică caldă, invitându-ne la rememorări și la un repaus calm, odihnitor pentru retină și suflet. Pânzele sale devin ecouri ale unei existențe definite printr-o armonie și regăsire în natura desăvârșită, iar culorile ne învăluie cu o sinceritate profundă îmbinată cu maturitatea experienței. Popasuri în lumină, popasuri de-acasă, popasuri de vară, popasuri de memorie, sunt modelate cu grijă și dragoste, cu o anumită sacralitate, sunt narări ale unor bogate și sensibile trăiri sfletești. Creații care contopesc sensibil și esențial natura cu spiritualul. Poetice, lirice, cu o amprentă sufletească aparte, se dezvăluie ca o rugă, ca un omagiu adus naturii, sacralității. Lumina este dominantă, este cea care cucerește întreg spațiul, se revarsă și mângâie însuflețind cu măiestrie pânzele artistei. Este atrasă de anotimpul verii, anotimp solar, cald, care transmite optimism, speranță, bucurie, lumină: ”În strălucirea verii”, ”În lumina verii”, ”Vara cu crini”, ”Vara la Constanța – Piața Ovidiu”, ”Flori vara”, ”Crini în iunie”, ”Crini în iulie”, ”Vara cu crini oranj”… Ca și peisajele, fluide, purificatoare, înălțătoare, floralul, ca tematică și compoziție, reflectă aceeași virtuozitate de a surprinde și a transmite o atmosferă elegantă, caldă, calmă, senină și care ne învăluie cu bucurie și speranță. Și peste toate un ”Duhovnic(Părintele Iustin Pârvu)”, ca o șoptire intimă, contemplativă, senină, blândă și plină de înțelepciune, care contopește absolutul existenței, o fârâmă de sfințenie, de pace și liniște, în desăvârșirea unei lumini sacre.
Alexandru Constantin Ionescu, membru al UAP, filiala Ploiești, pășind pe urmele talentului matern, urmează cursurile aceluiași liceu de Artă din Ploiești, continuând cu Facultatea de Arte Decorative și Design, își conturează propriul drum în arta vizuală. Ne reține atenția prin trăsăturile spontane de penel, în respirații cromatice de esență, pulsative, în spații intime și pline de sensibilitate. Descoperim un simț al alternării volumelor, al căutării unghiurilor din care lumina să cuprindă spațiul, al culorilor care au o personalite și o trăire dinamică. Un peisaj vibrant, ” Prăvălie în centru Câmpinei”, ne absoarbe într-un cotidian pulsativ cromatic și spațial. Ne oprim îndelung asupra unui peisaj,”Țărm la Mănăstirea Sf. Elena de la mare”, pentru a ne odihni în calmul mării, pentru a ne pierde într-un spațiu de miraj, morganatic, în care nuanțele devin liniște iar spațiul intimă lumină. O altă abordare plastică o regăsim în două lucrări cu un limbaj metaforic, cu o arhitectură personală de forme, cromatică și spațiu, cu o viziune filozofică și estetică aparte. O viziune existențială, structurală și duală, o provocare a căutării spațiului de dincolo de noi, o evadare într-un univers metafizic: ”Dinastii”, ”Dualitate”.
Curator,
Mihaela Ciobanu