PRIMA EXPOZIȚIE DE PORT POPULAR DIN MARAMUREȘ ORGANIZATĂ ÎN JUDEȚUL NEAMȚ
Expoziția „Maramureș – Patru țări din patru zări”, organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, la invitația Complexului Muzeal Național Neamț, este un concept expozițional menit să valorifice patrimoniul instituției, punând în centrul poveștii portul tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș. Cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, dar și ca un preambul al Zilei Naționale a Portului Tradițional din România, vă invităm să vizitați Muzeul de Artă Piatra Neamț pentru a descoperi frumusețea, eleganța și complexitatea portului tradițional maramureșean și împletirea armonioasă a celor patru zone etnografice care alcătuiesc acest frumos ținut, Maramureș.
„Maramureș, țară veche…” este tărâmul de poveste pe care vă îndemnăm să poposiți pentru o clipă, pentru a-i descoperi tainele care se împletesc armonios între cele patru zone etnografice ale județului Maramureș: Lăpuș, Chioar, Codru și Maramureș, denumite și „țări”. Criteriile de recunoaștere ale fiecărei zone sunt multe și extrem de complexe, însă, la o primă vedere, elementul de bază în delimitarea acestor zone este reprezentat de portul popular, purtat cu mândrie, ca o marcă identitară neprețuită.
Țara Maramureșului Voievodal este cunoscută în întreaga lume datorită straielor tradiționale inconfundabile. Moroșenii, îmbrăcați în portul lor, vor fi cu ușurință recunoscuți în multe colțuri ale lumii. Femeile, pentru frumoasele cămăși cu decolteu pătrat în jurul gâtului, marcat de un decor deosebit și de bezerii atent meșteșugiți, dar și pentru zadiile cu decorul simplu, de mare efect, prin care sunt subliniate liniile corpului, transformând purtătoarele în adevărate „zeițe antice” ale pământului. Dacă vizitezi Maramureșul într-o zi liniștită, la o oră de odihnă, și se întâmplă să întâlnești un moroșan, îmbrăcat în alb din cap până în picioare, ai senzația că în acel moment s-a desprins de pe Columna lui Traian sau din stâncile munților care înconjoară Maramureșul. Dacă unele piese ale portului au mai fost schimbate, în funcție de modă, un lucru e la fel ca acum sute de ani, trăistuța. Țesută din aceleași materiale, în aceleași tehnici cu covorul, ea a rămas mândria feciorilor în zilele de sărbătoare.
Țara Lăpușului este considerată de etnografi drept păstrătoare de vechi tradiții românești. Referindu-ne tot la piesa de bază, cămașa, subliniem faptul că aici, până după mijlocul secolului al XX-lea, cea mai purtată cămașă era cea cu „chept” (ciupag), piesă de port întâlnită și astăzi în zona Lăpușului, a Munților Apuseni și în Câmpia Transilvaniei. Cămașa bărbătească, deși pare simplă la prima vedere, este de o eleganță deosebită tocmai datorită discretelor ornamente de pe guler și manșetă, care dau purtătorului o distincție aparte.
Portul din Țara Chioarului se clasează pe primele locuri în ce privește rafinamentul pe care femeia satului tradițional l-a dovedit de-a lungul timpului. Atât cămașa femeilor, cât și cea a bărbaților, s-au bucurat de o atenție deosebită în ceea ce privește decorul.
Motive multiple, amplasate în zonele cheie ale cămășii, realizate în cele mai complexe tehnici ale broderiei executate în exclusivitate cu bumbac alb, conferă cămășilor o distincție aparte. De subliniat aici aportul ASTREI, în perioada în care se pregătea Marea Unire, care a impus atât în zona Chioarului, cât și a Codrului, folosirea în decor a culorilor roșu, galben și albastru, ceea ce a deschis drumul policromiei. Azi se observă tendința întoarcerii la decorul realizat cu alb.
Țara Codrului ne prezintă o cămașă femeiască deosebită. Cele mai vechi au decorul lucrat extrem de complex, fiind realizat din bumbac roșu și negru, în exclusivitate cu motive geometrice. Mai târziu, este adoptată din zona Oașului cămașa cu platcă, ce aduce noutatea decorului pe încreț. Cămașa bărbătească, mai conservatoare, rămâne albă, cu decorul cusut, de asemenea cu ață albă și doar cu mici puncte de culoare pe gulerul răsfrânt, apărut după mijlocul secolului al XX-lea.
Prin această expoziție, vă prezentăm un județ complex din punct de vedere etnografic, Maramureș, țara cu patru țări, cu ceea ce are mai valoros într-un domeniu fascinant – portul popular.
Vernisajul va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, în Sala „Iulia Hălăucescu” la Muzeul de Artă Piatra Neamț.