Anunțuri

Program și Tarife

Incursiuni simbolice

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
15 feb '23 - 28 feb '23
3:00 pm
Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” din Piatra Neamț vă invită, în perioada 15 – 28 februarie 2023, să vizitați expoziția de pictură a artistei nemțene Irina Maria Moldovan, intitulată “Incursiuni simbolice”.

Expoziția de față reunește un număr de 25 de lucrări de pictură în tehnica acrilic pe pânză, iar prin această expoziție, artista își dorește ca publicul vizitator să descopere noi înțelesuri ale lumii prin prisma simbolurilor. Conform ideilor prezentate în catalogul expoziției actuale de către criticul de artă Emil Nicolae, “intenția autoarei este de a-și orienta discursul după repere/semne sintetice și stilizate (căci ăsta e simbolul, în fond, “ceva care sugerează altceva sau mai mult decât se vede”, cf. Oxford Dictionary). Totodată Irina Moldovan își exersează viziunea simbolică pe o suprafață mai largă, adică într-o ecuație care cuprinde atât abstractul cât și figurativul. Astfel, dacă o serie de tablouri prezintă sau reprezintă concepte generale, filosofice, mistice sau ezoterice, altele propun identități/imagini particulare, subiective, care “instaurează” simboluri. Într-o categorie, interpretarea sensului simbolic provine din acordul personal conferit formei și cromaticii în cadrul compoziției; în cealaltă categorie el decurge din transfigurarea unei imagini ieșite din memoria/experiența proprie (uneori culturală), cu accente și tușe care impun o anumită lectură.” În același timp, criticul de artă afirmă că “pictura Irinei Maria Moldovan nu promovează “provocarea” ci preferă să sublimeze mental eventualele “suferințe” afective. Adică, este mai degrabă lucidă”.

Artista Irina Maria Moldovan este născută pe 14 iulie 1974 în localitatea Bicazu Ardelean. De profesie avocat, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității “George Barițiu” din Brașov, artista a dat frâu liber pasiunii sale pentru pictură, hotărându-se astfel să urmeze cursurile Școlii Populare de Artă “Carmen Saeculare” din Piatra Neamț – secția de pictură – la clasa profesorului Radu Macavei, apoi a urmat studiile de masterat în cadrul Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția pictură.

Galerie