Anunțuri

Program și Tarife

PEȘTI DIN VECHIMEA TIMPURILOR GEOLOGICE la Muzeul Județean Mureș

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
14 dec '23 - 25 feb '24
Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Complexul Muzeal Național Neamț, prin Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț, deține în patrimoniul științific Colecția de pești fosili oligoceni, cea mai emblematică şi valoroasă colecţie ştiinţifică de acest gen din ţară, comparabilă cu cele similare din muzeele de la Darmstadt (Germania), Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Brno (Cehia), Viena (Austria), Paris (Franța). Mai mult, unicitatea depozitelor fosilifere din jurul oraşului Piatra-Neamţ (Pietricica, Cozla, Cernegura, Agârcia), diversitatea deosebită și importanța științifică a speciilor de pești fosili Oligoceni au atras atenţia paleoihtiologilor din diferite instituții europene de profil și nu numai. De acești pești se leagă de altfel și lucrări de la începuturile cercetărilor paleontologice din țara noastră. 

Pe plan internațional, colaborările cu diferiți cercetători au permis participarea specialiștilor Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ la o serie de expediții finanțate de National Geographic Society (Washington, USA) ce au avut ca scop colectarea şi cercetarea peștilor fosili Oligoceni din diferite localități din România dar şi din străinătate, în vederea studiilor comparative menite să pună în valoare științifică aceste împietrite mărturii paleontologice ce oferă o imagine despre mările și oceanele de odinioară.

Expoziția temporară „Pești din vechimea timpurilor geologice” realizată în colaborare cu Muzeul Județean Mureș – Secția de Științele Naturii Târgu Mureș, cuprinde genuri și specii de pești repartizați în 30 de familii, care viețuiau în urmă cu ca. 30-33 de milioane de ani în Marea Paratethys ce acoperea în Oligocen o bună parte din Europa. Totodată, materialul fosil expus este completat de o serie de fotografii din expedițiile paleontologice la care a participat Dr. Ionuț Grădianu, paleontolog în cadrul Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț.

În prezent, speciile de pești sunt indicatori direcți atât ai biodiversității vertebratelor cât și ai reconstrucțiilor paleoecologice. Extrapolarea datelor actuale privind structura faunei de pești fosili identificați în formațiunile oligocene din aria Carpaților Orientali permite aprecieri și la nivel de climă, aceasta fiind tipică în acele timpuri pentru zonele tropicale și subtropicale.

Expoziția este deschisă pentru public la Secția de Științele Naturii Târgu Mureș în perioada 14 decembrie 2023 – 25 februarie 2024.

Organizatori: Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Județean Mureș

Curatori: dr. Ionuț Grădianu, dr. Alexandru Solomon