Anunțuri

Program și Tarife

Piese de port din Barbaricum. Accesorii vestimentare și obiecte de podoabă din așezările și necropolele „dacilor liberi” de la confluența râurilor Moldova cu Siret

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
14 dec '23 - 5 mar '24
Muzeul de Istorie Roman
Înapoi la pagina anterioară

Expoziția temporară Piese de port din Barbaricum. Accesorii vestimentare și obiecte de podoabă din așezările și necropolele „dacilor liberi” de la confluența râurilor Moldova cu Siret este deschisă în perioada 14 decembrie 2023 – 5 martie 2024 la Muzeul de Istorie Roman (Casa Fălcoianu), fiind organizată de cercetător științific dr. George-Dan Hânceanu.

Aceasta valorifică piese de port descoperite în așezările și necropolele dacice din secolele II – III p.Chr., cercetate în a doua jumătate a secolului al XX-lea. O parte din accesoriile vestimentare și obiectele de podoabă sunt inedite, nu au mai fost etalate, fiind păstrate în depozitele muzeului.

Expoziția este tematică și urmărește cunoașterea principalelor tipuri de piese de port întâlnite în Barbaricum, în mediul „dacilor liberi”, precum fibule, catarame, pandantive, amulete, mărgele, de forme și materiale prime diferite. Interesante de semnalat sunt monedele-pandantiv și amuletele din dinte de animal.