Salonul de primăvară 2023


Joi, 30 martie 2023 orașul Roman îmbracă haina festivă, împlinind 631 de ani de la prima atestare documentară. Au trecut peste șase secole de când domnitorul mușatin Roman I făcea, într-un document, prima referire la târgul moldav situat la confluența celor două râuri, Moldova și Siret, amplasat strategic din punct de vedere militar și economic. Istoria a confirmat acest lucru prin atestarea celor două cetăți (Cetatea Mușatină și Cetatea lui Ștefan cel Mare), existența pe parcursul epocii medievale și moderne a unor puternice comunități de armeni, evrei, ruși lipoveni sau greci și a breslelor specifice dar și documentarea Episcopiei Romanului încă din timpul lui Alexandru cel Bun.
Muzeul de Artă din Roman sărbătoreşte ziua oraşului prin deschiderea expoziţiei colective Salonul de primăvară. Aflată la cea de-a XI-a ediție, expoziția deschisă joi, 23 martie, este dedicată zilei orașului Roman. În acest an ea a adunat un număr de 36 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Vaslui, Bârlad, Ploiești, Brașov, Buzău, Chișinău, Galați, Iași şi Bacău. Sunt expuse 140 de lucrări repreyzentând pictură, grafică, sculptură, fotografie, cu teme diverse: floral, peisaj, portret. O întâlnire a diversității cromatice, tematice și stilistice oferind vizualului un spectacol de frumos, de emoție și provocând un dialog al viziunilor, al artiștilor cu publicul iubitor de frumos. De la peisaje lirice pătrunzătoare, la naturi statice delicate, la compoziții metaforice s-au dezvăluit trăiri și atmosfere emoționale în orchestrații cromatice de mare finețe. Realism, suprarealism, impresionism, figurativ și-au dat întâlnire pentru a crea o simfonie a artelor frumoase care au încântat sufletul și au bucurat privirea.
Expoziția este deschisă spre vizitare până pe 7 mai 2023. (curator de expoziţie: muzeograf Mihaela Ciobanu)
Organizatorii acestor manifestări sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Artă Roman, Muzeul de Științele Naturii Roman, având ca parteneri Primăria Municipiului Roman, Societatea Culturală Roman Mușat, Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana şi colecţionari particulari.