Anunțuri

Program și Tarife

Simpozionului „Martiri și mărturisitori din temnițele comuniste”, ediția II

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
11 mai '23 - 11 mai '23
4:00 pm
Muzeul de Artă Piatra-Neamț
Înapoi la pagina anterioară

Prin legea nr. 127 din iunie 2017, Ziua de 14 mai a fost proclamată ca Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Pentru a marca semnificația acestei zile, Complexul Muzeal Național Neamț în parteneriat cu Protopopiatul Piatra-Neamț anunță organizarea Simpozionului „Martiri și mărturisitori din temnițele comuniste”, ediția II.

Evenimentul se va desfășura joi, 11 mai 2023, ora 16.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Invitații speciali ai evenimentului sunt istoricul dr. Dragoș Ursu, cu preocupări legate de istoria regimului comunist în România, mecanismele represiunii, istoria Bisericii Ortodoxe în secolul XX, memoria Gulagului, istoria orală și preot dr. Mihai Iulian Necula, licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă Iași și al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Anul acesta, tema centrală a simpozionului va evidenția, documentat, una din realitățile specifice gulagului românesc – „transformarea temnițelor comuniste în catacombe de mărturisire creștină”.

Vor fi susținute următoarele comunicări:

  • Dr. Dragoș Ursu, Memoria convertirii. Identități politice și căutări spirituale în temnițele comuniste;
  • Pr. Dr. Mihai Iulian Necula, Preotul Mihail Lungeanu, un reprezentant al misticii românești în dialog cu Ing. Smaranda Mariana Lungeanu, Mărturii de familie;
  • Pr. Vasile Robert Gravriloaie, Rezistența prin rugăciune la mărturisitorii din temnițele comuniste;
  • drd. Mihai Tudosă, Memoria unui mare luptător anticomunist. Vasile Motrescu;
  • Dr. Mihaela-Cristina Verzea, Decimarea elitelor românești în temnițele comuniste.

Programul simpozionului se va încheia cu un recital vocal-instrumental al Corului „Răzeșii Neamțului”, coordonați de prof. Nicolae și Valetina Stan.