Anunțuri

Program și Tarife

Un medic italian pe meleaguri romașcane: dr. Vafrino Marini (1864 – 1870)

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
18 iun '21 - '
Muzeul de Istorie Roman
Înapoi la pagina anterioară

Vineri, 18 iunie 2021, la ora 13 are loc vernisajul expoziției temporare „Un medic italian pe meleaguri romașcane: dr. Vafrino Marini (1864 – 1870)”, la sediul instituției organizatoare, Muzeul de Istorie Roman, corp B (Casa dr. Fălcoianu). În cadrul aceluiași eveniment cultural va avea loc și lansarea de carte a dr. Dan Gabriel Arvătescu, „Un medic italian în Principate: dr. Vafrino Marini (1823 – 1892). Omul și epoca sa”, ed. Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2021. La acestea se adaugă prezentarea a două scurtmetraje având drept subiect chirurgia la Roman și în special activitatea doctorului V. Marini, realizate de dr. Dan Arvătescu.

Etalând materiale fotografice și documentare inedite, carte veche medicală și instrumentar medico – chirurgical, expoziția reprezintă, în primul rând, o colaborare între instituția muzeală, ce deține în patrimoniul său o bogată colecție de iatroistorie fondată de dr. Epifanie Cozarescu și Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei din Roman, prin contribuția dl. dr. Dan Gabriel Arvătescu, președintele acesteia. Expoziția tratează, cu predilecție, perioada din viața și activitatea dr. V. Marini ce este legată de Roman și spitalul „Precista Mare”, respectiv 1864 – 1870. Pentru publicul iubitor de istorie această nouă expoziție temporară (ce rămâne deschisă în perioada iunie – septembrie 2021) aduce un plus de valoare, ea aflându-se în același circuit de vizitare cu expoziția permanentă de iatroistorie romașcană din Casa Fălcoianu.

Prezentarea volumului va fi realizată de dl. dr. Lucian Strochi și de către autor. Moderator și curator de expoziție: muzeograf Iulia Butnariu. Organizatorii: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman, Primăria Municipiului Roman, Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei „Dr. Epifanie Cozarescu” din Roman și Asociația Cultural – Științifică Urbana.