Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț
Începând cu data de 29.07.2019, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea pentru publicul vizitator, urmare a începerii demersurilor necesare în vederea implementării proiectului – Conservarea, protejarea și promovarea Patrimoniului Muzeului Memorial Calistrat Hogaș Piatra Neamț, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa de Prioritate de Investiții 5, Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Despre muzeu
Muzeografia din Piatra-Neamț își are începuturile în primul sfert al secolului XX, când profesorul Mihai Stamatin înființa, la 13 iunie 1920, „Muzeul Regional Cozla”. Erau expuse plante, roci, animale împăiate, precum și numeroase vestigii antice și medievale, detașându-se mai ales, descoperirile dacice de la stațiunea de pe Dealul Cozla.
Apariția unui muzeu de arheologie la Piatra-Neamț, numit „Muzeul Arheologic Regional” se leagă de activitatea părintelui Constantin Matasă, personalitate locală cu numeroase preocupări de ordin cultural. Actul de naștere al acestei instituții, autentificat prin mărturia scrisă a preotului Constantin Matasă, datează din anul 1934.
Cercetările arheologice realizate în așezările eneolitice și dacice de la Piatra Șoimului, Izvoare, Dobreni, Traian, Mastacăn, Costișa etc. de către pr. Constantin Matasă, prof. Radu Vulpe și prof. Vladimir Dumitrescu în anii următori au sporit colecția de artefacte ce alcătuiau colecția Muzeului.
Odată cu trecerea sa în patrimoniul de stat, sub numele de „Muzeul Arheologic Regional Piatra Neamț” (1947) dezvoltarea sa devine tot mai vizibilă. În următorii ani, atât colecția muzeală, cât și numărul de artefacte, expuse crește considerabil.
Începând din 1960, muzeul se mută într-o altă clădire, situată în imediata vecinătate a monumentelor istorice mușatine. Colecțiile de arheologie s-au mărit, până în 1974, ajungând la circa 30 000 piese, dintre care 8000 de piese expoziționale.
În preajma anului 1980 s-a dispus mutarea muzeului în clădirea ocupată anterior de Primăria orașului și după, o muncă titanică, de circa un an și jumătate, cu investiții semnificative și efortul mai multor instituții, s-a deschis o nouă expoziție permanentă.
Acest imobil, înscris pe lista monumentelor istorice din România la poziția NT-II-m-B-10560, a fost construit între anii 1910-1912, după planurile inginerului Ștefan Burcuș, fost arhitect șef al Expoziției Naționale Generale din 1906. De-a lungul timpului, în această clădire, cunoscută în epocă și sub numele de Palatul Administrativ, au funcționat diverse instituții publice: Prefectura, Consiliul Județean și Tribunalul Neamț, Primăria si Consiliul Local Piatra-Neamț ș.a.
Expoziția permanentă a MIAPN a fost reorganizată în perioadele 1990-1991, respectiv 2007-2008, fiind prezentate piese tridimensionale de valoare științifică și estetică excepțională, alături de ilustrație și text, cu scopul de a oferi vizitatorilor cât mai multe informații.
În prezent, colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț includ peste 70.000 de piese istorice și arheologice. Printre acestea se evidențiază colecția de artefacte neo-eneolitice, provenite din săpăturile arheologice realizate în stațiunile bine-cunoscute de la Poduri-Dealul Ghindaru, Izvoare-La Izvoare, Bodești-Frumușica, Ghelăiești-Nedeia etc., alături de cea de numismatică care are în componență aproape 12.000 de monede, cele mai multe aparținând perioadei daco-romane.
Expoziții Temporare
Proiectul de digitizare (scanare 3D) a obiectivului de patrimoniu Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț
Conservarea, protejarea si promovarea Muzeului Istorie și Arheologie Piatra-Neamț – cod SMIS 116527
Pentru înscrierea la newsletter este necesar completarea câmpurilor de mai jos și selectarea listei pentru care vrei sa primesti notificări pe email.
Implicit toate listele sunt bifate. Dacă nu dorești o anumită listă te rugăm să o debifezi.
După ce ai apăsat „Înscrie-te la newsletter” vei primi un email prin care trebuie să confirmi abonarea la newsletter prin accesarea linkului de confirmare !
Dacă nu regăsești un email în inbox te rugăm să verifici și folderul spam.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană,
vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Investim in viitorul tau!
Proiect cofinantat din Fondul European
de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2014-2020
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene
sau a Guvernului Romaniei.