Anunțuri

Program și Tarife

Petru Arhire

Complexul Muzeal Complexul Muzeal
26 mai 1940 - 8 februarie 2020
Înapoi la pagina anterioară

S-a născut în 26 mai 1940 la Brașov, iar la 5 ani s-a mutat împreună cu familia în Piatra Neamț.

A studiat la Liceul ,,Petru Rareș” Piatra Neamț, iar câțiva ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Arte Plastice Iași și Facultatea de Muzeologie București.

Anterior muncii din muzeu a fost profesor de desen în Bicaz și Piatra Neamț.

A luat parte la cursuri de perfecționare la muzeele de profil din Piatra Neamț București, Bacău, Tulcea, Sibiu, Suceava și Tg. Mureș.

A fost șeful cursului de perfecționare – preparare – conservare – naturalizare desfășurat la muzeele de științe ale naturii din Tg. Mureș, Suceava și Tulcea.

În egala măsură a luat parte la stagii de documentare la Berlin, Halle, Leipzig, Greifswald, Iena. În calitate de șef de secție, a condus echipa de restaurare care s-a ocupat de monumentele Cultul eroilor din județul Neamț (Trifesti, Bâra, Tazlău, s.a.) și a realizat bustul preotului Constantin Matasă, părintele muzeelor din Piatra Neamț.

A fost unul dintre cei mai buni taxidermiști din țară, de numele său legându-se realizarea dioramelor din expoziția permanentă a Muzeului de Științe Naturale Piatra Neamț, de expoziția permanentă din cadrul Muzeului de Științe Naturale Roman și de prepararea integrală a inventarului împăiat al muzeelor.

Fiind un om complet dedicat muncii sale, a colaborat multa vreme cu instituțiile muzeale și după pensionarea sa.

Un vânător pasionat, un veritabil administrator, om vesel și iubit de colegi și prieteni.